depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Cikkek
Hirdetés

Újraegyesülés - Martin Gore interjú!

Újraegyesülés - Martin Gore interjú!

A depeCHe MODE egykori két alapítója újraegyesült – VCMG néven. Martin Gore három évtizednyi kihagyás után újra együtt dolgozott Vince Clarke-kal. VCMG – ez az új projekt neve, melyet Vince Clarke és Martin Gore szinti-pop úttörők keltettek életre. A két zenész most először működött együtt újra azóta, hogy megalapították a depeCHe MODE-ot a 80-as évek elején.

 

Gore a kezdetektől folyamatosan a depeCHe MODE-ot erősíti, míg Clarke a Yazoo-val majd az Erasure-rel lett sikeres. Ssss – a duó debütálásának címe ez, mely egy merész, instrumentális techno lemezt takar – amit a jelenkor elektronikus zenei irányzatainak tiszta, de sajátos hatása jellemez. A Rolling Stone magazin felkereste Martin Gore-t, hogy megtudja, hogyan is láttak neki Clarke-kal a közös munkának - 3 évtizedes kihagyás után -, és, hogy utánajárjon a legfrissebb, depeCHe MODE-dal kapcsolatos híreknek.

 

Martin Gore Interview

 

Rolling Stone: Hogyan kerültetek ismét össze Vince Clarke-kal? Három évtized telt el azóta, hogy a Speak & Spell-t felvettétek…

Martin Gore: Én is megdöbbentem, amikor egy napon email-t kaptam Vince-től, mert ezt megelőzően nem nagyon leveleztünk egymással. Igazából nem is gondoltam arra, hogy valaha még email-t fogok kapni tőle. De aztán kaptam… Csak pár sor volt: „Azon töröm a fejem, hogy készítek egy techno albumot. Téged érdekel egy esetleges együttműködés? Nincsenek határidők, és külső nyomás sincs. Mit gondolsz?” Alapvetően ennyi volt az email. Jó volt az időzítés, hiszen a depeCHe MODE-dal éppen szünetet tartottunk. Befejeztünk egy turnét és nem voltak új, küszöbön álló terveink. Így azt gondoltam – miért is ne? Szórakoztatónak tűnt… Már egy ideje ’belecsöppentem’ a techno zenébe (mint DJ – a szerk.). Szóval, jó ötletnek látszott, hogy belevágjunk.

RS: Milyen volt a kapcsolatod Vince-szel azóta, hogy kivált a depeCHe MODE-ból?

MG: Hmm… Nem volt se jó, se rossz. De tényleg! Leginkább nem is létezett. (Nevetés!) Nyilván nagyon kevés alkalommal láttuk egymást, amióta ő kilépett a bandából 1981-ben. Komolyan! Meg tudom számolni a két kezemen, hogy hányszor is találkoztunk – kevesebbszer, mint tízszer – az elmúlt 30 év alatt.

RS: Milyen volt az újraegyesülés zenészként?

MG: Jó volt. Tudod, nagyra értékelem mindazt, amit Vince hozzátett a számokhoz, a munkája során. Zeneileg, úgy gondolom, nagyon, nagyon kreatív volt. Mindezt úgy, hogy 30 éve nem dolgoztunk együtt, és mondhatni, nem is ismerjük egymást igazán. Maga a módszer, amit választottunk - hogy hogyan is készítsük el ezt az albumot -, tökéletesnek bizonyult. Ugyanis az egész projekt email-eken keresztül, és file-megosztások útján valósult meg. Mindketten tettük a dolgunk a saját stúdiónkban, majd elküldtük egymásnak a file-okat. Tulajdonképpen nem is kellett egymással beszélnünk, még telefonon sem, egészen addig, amíg a teljes projekt el nem készült. Ekkor megszerveztünk egy konferenciabeszélgetést Daniellel a MUTE-tól, az én menedzseremmel és Vince menedzserével közösen. Mindössze annyit kellett megbeszélnünk, hogy „Hogyan hívjuk magunkat?” „Van-e bármiféle albumcím és borító - ötletünk?” – ilyesmiket.

RS: A projekt munkálatai során egyeztek az elképzeléseitek a techno hatást illetően?

MG: Erről nem sok szót váltottunk. Ahogy Vince előállt az ötletével, máris átküldött nekem néhány track-et és ezek adták az alapot a további ötletekhez. Meghallgattam őket… Ha volt közöttük olyan, ami nem tetszett, inkább kivettem s tettem bele mást - egészen addig, amíg azt nem gondoltam, hogy az a megfelelő irány. Majd visszaküldtem Vince-nek és ő is hasonlóképpen járt el – kivett egy-két dolgot, és újabb extrákkal bővítette, majd ismét átküldte nekem. Így ment ez egészen addig, amíg elkészítettünk 4-5 verziót; amíg mind a ketten meg nem elégedtünk velük, és úgy éreztük, hogy készen állnak a keverésre. Nem volt rajtunk nyomás, és nem alakult ki közöttünk konfliktus az album munkálatai alatt. Könnyen ment minden.

RS: Előre eldöntöttétek, hogy nem lesz egy éneksáv sem a lemezen?

MG: Igen. Azt gondolom, hogy ez teljesen rossz döntés lett volna - nem hinném, hogy le tudtunk volna ülni és össze tudtuk volna rakni ezt az albumot úgy, hogy még szöveget is írjunk hozzá. És ha lett is volna néhány szám szöveggel - bármilyenekről is legyen szó -, az csak felhígította - összezavarta volna a koncepciót.

RS: Azért is volt mindkettőtök számára üdítő ez a jellegű munka, mert mindketten énekesekkel dolgoztok együtt a saját zenekarotokban?

MG: Igen, de szerintem ez egyben ellenkezik is a techno zene szellemiségével. És én pont ezt szeretem benne, ezt az ősiséget, ezt a már-már neandervölgyi jelleget. Tény, hogy elég vicces tud lenni. Ha ének van egy techno számban, akkor az rendszerint komikus hatással bír. Mi éppen ezt akartuk elkerülni.

RS: Milyen más munkákon dolgozol még jelenleg? Az új depeCHe MODE album munkálatai elkezdődtek már?

MG: Ezt a projektet tavaly május körül fejeztük be. Azóta dalokat írok a depeCHe-nek. Most már ahhoz a ponthoz érkeztünk, hogy elkezdhetünk dolgozni egy új lemezen. Március végén stúdióba megyünk, remélve, hogy majd az év végére be is fejezzük az album munkálatait. És akkor valószínűleg, belevágunk a 2013-as turné előkészítésébe is.

Most még túl korai lenne bármit is mondani az “új albumról”. Jelen pillanatban mindannyian elégedettek vagyunk a demók hangzásával. Ez persze megnyugtató és egyben az újdonság erejével hat. Úgy érezzük, fejben is készen kell állnunk a stúdiózásra, mielőtt még belevágunk. Maga a lemez leghamarabb csak jövő tavasszal lehet majd a boltok polcán.

(Matthew Perpetua, 2012. február 23 - fordítás!)

Forrás: Rolling Stone - Depeche Mode Co-Founders Reunite As VCMG


2012.02.25. 13:18 | Cívis Target | 18401 Olvasás | 5 Hozzászólás | Nyomtatás
 
 
5. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2012.07.09. 05:39
EL GRECO

néhány analóg szinti Vince gyűjteményéből…  ;)


 

http://www.youtube.com/watch?v=talKh9cx76Q&feature=related

 
4. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2012.07.03. 01:57
EL GRECO

Vince Clarke, a “Mágus” ma ünnepli 52. születésnapját! 
 
          : : :  Best Wishes & Happy Birthday : : :    ;)  |-|

 
3. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2012.02.28. 07:55
EL GRECO

a köv.projekt neve akár az is lehetne, hogy :
    ... - VCMGDGAWAF - ...  :-)

 
2. Hozzászóló: mode90 | Időpont: 2012.02.28. 06:51

Húúú ez már döfi!!!

 
1. Hozzászóló: OLI-911 | Időpont: 2012.02.25. 16:43
OLI-911

2013 tavasza, huh az még jó messze van.
Biztos a jó munkához idő kell. :)
Kicsit felpöröghetnének viszont, arra gondolok, hogy dinamikusabb számokkal jöhetnének elő vagy kellemesebb hangzásvilággal.

 
 
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - depeCHe MODE - Koncertek / Concerts
Kapcsolódó cikkek
FREESTATE.hu ©