depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Interjúk
Hirdetés

Gareth Jones - interjú

Gareth Jones - interjú

Március 17-e mérföldkő a depeCHe MODE történetében, ugyanis 20 évvel ezelőtt ezen a napon jelent meg a banda legimádottabb lemeze, a Black Celebration – egy lemez, melyet gyakran a banda által valaha készített legjobbnak titulálnak, és a rajongók örökös kedvencévé vált. Az évforduló tiszteletére az Empty World 3 interjút készített a lemez társproducerével, Gareth Jonesszal.

Gareth Jones számos depeCHe MODE-album (Construction Time Again, Some Great Reward, Exciter) producere volt, emelett kislemezes dalokat kevert és remixelt. A depeCHe MODE-on kívül együtt dolgozott még az Erasure-rel, Fad Gadgettel és az Interpollal, csak hogy néhányat említsünk. Még januárban volt szíves időt szakítani arra, hogy bokros teendői mellett válaszoljon Element, az Empty World 3 munkatársának Black Celebrationre vonatkozó kérdéseire.Időutazás következik 1986-ba…

20 évvel a Black Celebration megjelenése után, most, az évforduló kapcsán eszedbe jutottak-e olyan különleges pillanatok, melyeket a felvételek ideje alatt volt alkalmad átélni?
Nagyon izgalmas időszak volt – emlékszem, amikor a petárdák hangjait vettük fel a Strippedhez, és arra is, amikor a lemezt a berlini Hansánál kevertük véglegesre – nagyon pörgős szakasza volt az életemnek.

Ezt a lemezt sokszor illetik szuperlatívuszokkal, és úgy vélekednek, hogy a négy fiú által befutott karrier egyik meghatározó állomása volt. Mire vagy kifejezetten büszke ezen a lemezen?
Nem is egyre – örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy részt vehettem az album munkálataiban…

Több vagy más lett-e a munkád az után, hogy a Some Great Reward társproducere voltál?
Nem igazán. Egyszerűen csak igyekeztem a lehető legjobbat kihozni magamból.

Alan Wilder szerint Daniel Miller „féltő apaként” ura volt a helyzetnek a stúdiómunkálatok alatt. Daniel és a fiúk hogy fogadták az ötleteidet?
Minden közreműködő nagyon nyitott volt, ha ötletekről esett szó, és mindenki ötletét tiszteletben tartottuk, komolyan vettük.

Gondolom, egy olyan együttes esetében, akiknél a kísérletezésnek nagy szerepe van, minden kreativitásodra szükség volt a stúdiómunkálatok alatt…
Ez így igaz.

Emlékszel-e olyan pillanatokra, amikor ezen kísérletezgetések, próbálgatások a demóhoz képest teljesen más irányba vittek el egy-egy dalt?
Nem igazán. Mindig azt tartottuk szem előtt, hogy a lehető legjobban „szolgáljuk” a dalok „érdekeit”.Illusztráció

A pletykák szerint sok feszültség gyülemlett fel a fiúkban, amikor ezt a lemezt vették fel, s még azon is gondolkodtak, hogy többet nem dolgoznak majd Daniel Millerrel. Valóban ilyen komoly volt a helyzet vagy ez a feszültség semmiben sem különbözött a korábbi lemezek felvételeinél tapasztaltaktól?
NAGYON nagy volt a nyomás rajtunk. Úgy döntöttünk, hogy egyetlen napot sem szentelünk a pihenésnek – azt az egyet kivéve, amikor Londonból Berlinbe repültünk. Mindezt hozzájárult a köztünk lévő feszültséghez, és ez érezhető is a lemez hangulatán.

Elégedett voltál a kislemezre másolt dalokkal?
Naná!

Mit gondolsz, megszakadt-e az addigi „hangulati” folytonosság, amikor is a But Not Tonight felkerült az Amerikában kiadott változatra?
Természetesen jobban szeretem az eredeti dalsorrendet, de örülök, hogy az amerikai kiadás is sikeres volt.

A Black Celebration egyik érdekessége, hogy az első három szám között nincs szünet. Honnan jött az ötlet?
Fogalmam sincs, már nem emlékszem… de így tűnt jónak. Már a Construction Time Againnél elkezdtük „összefolyatni” a dalokat, szóval ez csak ennek folytatása volt.

A Black Celebration alatt dolgozhattál utoljára együtt Alan Wilderrel az együttes tagjaként. Mi jut eszedbe, amikor a vele kapcsolatos együtt munkálkodásotokra és az ő bandán belüli szerepére gondolsz?
Alan nagyon tehetséges zenész és stúdiószakember – mindig nagy örömömre szolgált, amikor együtt dolgozhattam vele.

Mostanában egyre több hírben lehet hallani, hogy a banda a régebbi lemezek „zenei feljavítását” (remasterelés) és újrakiadásukat tervezi. Szeretnél részt venni ebben a munkában?
Nagyon szeretnék.

Jut eszembe, van valami, amit kijavítanál vagy másképp vennél fel a Black Celebration számaiban?
Mindig van olyasmi, amin szívesen változtatnék, de a lemezt úgy vettük fel, ahogyan 20 éve szól, és én ezt tiszteletben tartom.

Úgy veszem észre, mindig nagyon elfoglalt vagy. Dolgozol éppen valami újon, amit nagyon izgalmasnak találsz?
Éppen egy új lemez felvételeit készítem egy Battle nevű együttessel (http://www.thisisbattle.com). Nagyon tehetséges és kreatív társaság. 
Forrás: © EmptyWorld3
2006.03.19. 18:21 | Kucced | 10236 Olvasás | 0 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Hozzászólások: Gareth Jones - interjú

Itt még nincsenek hozzászólások.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - Képgaléria
Kapcsolódó cikkek
FREESTATE.hu ©