depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Témák
Hirdetés
Csak egy Yazoo-koncert volt…

A tavalyi év végének / idei év elejének egyik szenzáció-számba menő bejelentése, a brit Yazoo duó újjá-alakulása volt. Amikor hivatalosan is megerősítették a hírt, hogy az „In Your Room” című box set-et turné is kíséri majd, rögtön tudtam, hogy - egy életem-egy halálom -, nekem bizony ott a helyem Londonban! Így is majdnem lecsúsztam a buliról, mivel az első körben meghirdetett június 18-i koncertre egy nap alatt (!) elfogytak elővételben a jegyek. Szerencsére, a szervezők 19-ére betettek egy plusz dátumot, ami - mint az ott a helyszínen kiderült - több szempontból is emlékezetes nap lett a számomra.

Egy nagy ugrás térben, és időben, és máris a londoni Hammersmith Apollo bejárata előtt állunk. Egy legendás koncert-helyszín, melyet eddig csak kedvenceim itt készült hang-, és videoanyagairól (Depeche Mode - 1983-as maxik + TV-felvétel, Ultravox - “Monument”, OMD - “Architecture & Morality & More”) ismertem - igaz, ez a helyszín a ’80-as években még Hammersmith Odeon néven futott.

Az előcsarnokban találkoztam a tavalyi Erasure turnén megismert menedzserrel - szó volt ugyanis egy esetleges interjúról -, aki elmondta, hogy elég “busy” mindenki, így érjem be a CD dedikálással. Beértem. :-) (Egy “Situation” maxi CD-t, és a ’99-ben megjelent “Best Of”-ot sikerült “összefirkáltatnom” - másodkézből ugyan, nem személyesen, de azt hiszem, így is roppant szerencsésnek mondhatom magamat.)

Yazoo - Live

Az előzenekar - a külföldi fórumokon beharangozottakkal ellentétben - nem a Hercules & Love Affair volt, hanem az előző nap is fellépett multi-instrumentalista, Merz. Egész érdekes zenét játszott, de túlságosan is altató-szerű volt - főleg, abban a felfokozott állapotban. Ettől függetlenül, több tiszteletet érdemelt volna a közönségtől.

A sörért való ki-be járkálás ugyanis baromira idegesített - főleg, hogy ez a Yazoo-koncert alatt - amire 26-évente kerül csak sor (vagy sör?) - is tovább folytatódott. Nem osztottam-szoroztam ugyan, de biztosan akadt olyan néző, aki több lóvét ölt bele az itókájába, mint az amúgy nem túl olcsó koncertjegybe.

Még a várakozás perceiben szúrta ki a barátnőm Andy Bell-t, aki Paul Hickey-vel, meg még néhány haverral (?) ballagott lefelé a nézőtéren, megkeresni a helyét. Elég kevesen vettek csak róla tudomást - igaz, kerülte is a feltűnést -, meg talán ez ott, Londonban nem olyan nagy szám. Nekem az volt, és izgultam, hogy kifelé-menet is felénk jöjjön el. Erre még visszatérünk… ;)

Aztán végre színpadra lépett a főnixként újra-éledt duó. Nem is tudom, hányadik számnál fogtam fel, hogy tényleg őket látom-hallom élőben. Alison eszméletlen jól énekelt, Vince pedig jól elvolt a „kütyüivel” - főleg, a vocoder-es “vokálozásai” tetszettek. A kivetítések a ledfalakon is igazán nívósan lettek megálmodva, és kivitelezve. Méltóan az egyszeri eseményhez.

Yazoo - Live

A másfél óra hamar eltelt, a “Walk Away From Love”-ra - a setlist addigi ismeretében - nem is számítottam, így ez a nóta külön öröm, és boldogság volt!

Ami pedig a dalmenet egészét illeti, hiába telt el 25-26 év az előadott számok megjelenése óta, a megszólalásuk - köszönet Vince remek live-programozásának -, és a mondanivalójuk is megőrizte naprakészségét. Az “Unmarked”-et például nagy valószínűséggel a falklandi háború ihlette anno, de sajnos az emberiség alap-természete azóta sem változott sokat, így ma is bőven aktuális a szám szövege:
 
„Go and join the army
Said the father to his son
See the world around you boy
And learn to use a gun
Think you’re something special
Well, we’ll make you just the same
There’s nothing wrong in dying
After all, it’s just a game…”

Az “Only You”-nál Alison tett valami poénos megjegyzést a Flying Pickets-féle feldolgozásra. Kíváncsi vagyok, a mi Pierrot-nk mit kapott volna tőle. ;)

Jó poén volt még a színpadra beállított Revox-magnó az “I Before E Except After C” című közjáték alatt.

Csúcspont: “Too Pieces” (Azt hittem, hogy Vince szólója - azokkal a kemény basszusokkal a végén - leszedi a fejemet. :-))

Miközben, a koncert végeztével, Andy Bell-t vártuk, észrevettem egy másik Andy-t is a közönség soraiban, mégpedig Fletch-et a dM-ból. :-) A fiával bandukolt kifelé a nézőtérről, és gondoltam, csak nem haragszik meg, ha odalépek hozzá. Nem haragudott meg, sőt - ahogy a kép is mutatja - mosolyogva állt be mellém fényképezkedni. Kár, hogy ilyenkor a maradék angol-tudásom is elszáll, és csak annyit tudtam kinyögni, hogy “it was a great concert”, meg, hogy “Hungarian fan” vagyok - amit ő egy “yeah”-vel nyugtázott. :-))

Andy Bell-t is megszólítottam, amire ő: “I know you”-val válaszolt - most akkor, hogy a’ izébe ne jöjjek zavarba… Megismert, emlékszik rám! :-) (Persze, lehet, hogy magában azt gondolta, hogy “na, ez a hülye ide is eljött”, de kit érdekel? ;))

Valahogy kinyikorogtam, hogy tudtommal a szólóján dolgozik, és mikor is jelenik meg az új anyag - azt mondta, hogy jövőre, aztán pápá-t intett. Kint, az előtérben persze mások is lerohanták. :-))

Sokk-hatás alatt voltam az élmény-anyagtól, és vagyok is, még így, közel három hét elteltével is.

Közhelyes befejezésnek tűnhet ugyan, mégis egy idevágó sorral fejezném be a cikkemet, az “I Before E Except After C”-ből: “… inside you can feel the difference…
Aki ott volt, tudja miről beszélek. A többiek bízzanak a live CD / DVD megjelenésében.

Andy Fletcher - Janurik János   Andy Bell - Janurik János

 
Setlist:
 
Nobody’s Diary
Bad Connection
Mr Blue
Good Times
Tuesday
Ode To Boy
Goodbye Seventies
Too Pieces
In My Room
Anyone
Walk Away From Love
I Before E Except After C
State Farm
Sweet Thing
Winter Kills
Midnight
Unmarked
Bring Your Love Down (Didn’t I)
Situation
Don’t Go
 
Encore:
 
Only You

© Janurik János

 




   
   

   

2008.07.10. 13:46 | Janurik János | 10627 Olvasás | 4 Hozzászólás | Nyomtatás
 
 
4. Hozzászóló: vashal | Időpont: 2010.10.25. 17:31
vashal

Jani, te mázlista
ilyenkor hogy tudok irigykedni….

 
3. Hozzászóló: Iron | Időpont: 2008.08.01. 06:36
Iron

Ez őrület. Remek beszámoló egy felejthetetlen emlékről, öröm volt olvasni és a fotókat látni, ennél talán csak átélni lehetett szívmelengetőbb. Jó neked - gratula! :)

I.

 
2. Hozzászóló: Faith [Admin] | Időpont: 2008.07.10. 20:25
Faith

:)

 
1. Hozzászóló: gatila | Időpont: 2008.07.10. 19:09

A 18.-i koncert is állat volt. Örök emlék.

 
 
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - Képgaléria
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
FREESTATE.hu ©