depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Interjúk
Hirdetés

Q Magazine - Interjú

Q Magazine - Interjú

Megjelent a Q Magazine 2009. májusi(!) száma, ami egy oldalas könnyed, csevegős interjút tartalmaz a depeCHe MODE-dal. A brit zenei folyóirat egyébként az 5 pontból 3-ra értékelte a depeCHe MODE új lemezét, a Sounds Of The Universe-t.Q Magazine - Interjú - 2009. május

depeCHe MODE vendég egy italra

Basildon legnagyobb szinti-pop szakértői manapság már nem isznak a kávénál és víznél erősebbet. Ezért néhány kemény kérdést dobtunk nekik a fegyverekről és a csirkés fellépőruhákról.
 
Szöveg: Michael Odell
Kép: Soren Solker Starbird
Fordítás: Aspasia

Ezt a kört a Q fizeti. Mit isztok?
 
Dave Gahan (ének): Kávét. Túl korán van ahhoz, hogy segítség nélkül faggassanak.
 
Andy Fletcher & Martin Gore (billentyűk): Ugyanezt kérjük.

1980-ban pont a recesszió idején alakultatok. Milyen érzés most ugyanilyen időben albumot megjelentetni?
 
DG: Borzasztó látni, ahogy mindenki aggódik. Ez Basildonra emlékeztet a 80-as években. Az egy sivár hely volt. Emlékszem, hogy kóricáltam a városban szombat esténként. Ugyanakkor ez arra is ösztönzött, hogy zenélni kezdjek.
 
AF: Egy ideje Afrikáról olvasok, ami a mi recessziónkat kicsit más kontextusba helyezi. Azzal a kontinenssel teljesen kicsesztünk. Afrika évszázadok óta recesszióban él. A mi problémánk nem igazán hasonlítható ahhoz.

Basildon kemény hely volt a 70-es években és a 80-as évek elején. Nem volt hely érzékeny lelkeknek…
 
MG: A családom egy része még mindig Basildonban él, de én jó ideje nem jártam ott. De ők sincsenek képben a város kulcskezelési kérdéseiről vagy a karácsonyi díszkivilágításról.

Állandóan idéznek benneteket. Melyik hízelgőbb? Johnny Cash Personal Jesus feldolgozása, a Coldplay Enjoy The Silence feldolgozása, vagy Martin dalszövegeinek dekoratív francia könyv-kiadása?
 
MG: A könyv vicces. Egy francia barátom akarta lefordítani és kiadni a dalszövegeket. 18 évvel ezelőtt mondtam igent kiadásra és azt hittem, hogy ez meg is történt. Teljesen meglepődtem, amikor hallottam, hogy csak ebben az évben jutottak el a kiadásig. És a Coldplay video is mókás. De abban a kérdésben, hogy melyik jelent többet, Johnny Cash a válasz.
 
DG: Nemrég beszélgettem Brandon Flowers-szel, aki elmesélte, hogy mi voltunk az egyik oka, hogy ő megalakította a The Killerst. Hát akarhatsz még ennél többet? Visszatérve Johnny Cash-re… nem tudod elfelejteni az érzést, hogy “Itt vagyok egy fiú Basildonból és Johnny Cash, az ember, aki Elvis Presley tekintélyével vetekszik, az egyik dalunkat énekli.”

Létezik az örökségeteknek negatív oldala?
 
DG: Hát persze. A 16 éves fiam nézi a tévében a Top Of The Pops felvételeket és közben teszi a megjegyzéseket: “Nézd már, hogy néztél ki, apa!” Szerencsétlenségünkre a nyilvánosság előtt nőttünk fel, amivel együtt kell élni. Nemrég találtam egy gyűjteményt, amit a volt nejem szedegetett össze. A korabeli interjúink elképesztően rosszak voltak. És személyeskedőek! Utáltak minket. Ez a dolgokat más szemszögbe helyezi.

Martin, megvan még a csirkés jelmezed, amit a legutóbbi turnén viseltél?
 
MG: Nem vagyok olyan, mint Elton John. Nincsen klimatizált raktáram tele a fellépőruháimmal. Valahol egy ládában van egy szekrényben. Vagy inkább valahol egy segélyszervezet boltjának kirakatában ezzel a felirattal: “Egy csirkés fellépőruha. Enyhén verejtékes.”

Dave, olvastam rólad, hogy nem szereted hallani az énekhangodat…
 
DG: Mert ez olyan, mintha az üzenetrögzítőn hallanád a rámondásodat. Soha nem úgy hangzik, mint amit képzelsz. De azt hiszem, ma már sokkal jobb énekes vagyok, mint valaha.

Az új albumotok, a Sounds Of The Universe tartalmaz néhány önmarcangoló darabot: egy kapcsolat elcseszése, üldözöttség. Ugyan már, nem lehet ennyire rossz…
 
MG: Felkelek, 30 métert sétálok a stúdiómhoz Santa Barbarában és ez jön ki belőlem. Persze, egy kicsit azért boldogabb vagyok, mint régen. Abbahagytam az ivást 3 éve. Alkoholista voltam és leállás nagyon jót tett. Annyi mindenből kimaradtam. Egész utazások vannak, amikre nem emlékszem. Koncert előtt is innom kellett. De azt gondolom, a dalszöveg mindig abból az érzésből fakad, hogy keresek valamit.

Dave, a 90-es évek közepén azt mesélted, hogy drog hatása alatt a Bádogemberrel beszélgettél az Óz a nagy varázslóból. Ez mit jelent?
 
DG: Elismerem, hogy beszélgettem az Óz a nagy varázsló egyik modell figurájával, ami az én döntésem volt (nevet). Az egy ajándék volt, amit nekem adott valaki. Drog hatása alatt ő volt az, akivel beszélgettem. Azt hiszem, végül lelőttem.

Lelőtted a Bádogembert?
 
DG: Igen, mert amit mondott, az nem volt kedves, ezért lelőttem (nevet). Volt néhány fegyverem akkoriban. És amikor felmondtam a lakásbérletet, hatalmas összegre pereltek azért az állapotért, amit magam után hagytam.
 
MG (aggódva): Szerencsés vagy. Mi lett volna, ha az egyik golyó visszapattan a bádogról és eltalál?
 
DG: Ja, szerencsés vagyok.
 
AF (hirtelen mérges): Egyébként imádjátok a kérdést, ugye? Drogokról. Ti, magazinok mindent tudni akartok a drogokról. Bárhova elmehetünk Európába és senki nem teszi fel a kérdést a drogokról…

Nem hinném, hogy drogok körül fontoskodtam volna…
 
DG: Egyébként nem bánom, hogy beszélek róla. Megtörtént. De itt azért többet kérdeznek róla, mint bárhol máshol. Az emberek tudni akarják, vajon felveszem-e a szerepem és beszélek-e Amy Winehouse-zal vagy Pete Doherty-vel.

Fogsz?
 
DG: Tulajdonképpen nemrég találkoztam Pete-tel (mosolyog). Nem, nem fogok.

Dave és Martin, ti több, mint 30 éve vagytok kreatív kapcsolatban. Milyen páros vagytok? Lennon & McCartney? Morecambe & Wise? [brit komikus páros]
 
DG: Hogy együtt fekszünk-e pizsamában az ágyban? Nem. Turnén még mindig megvan “Húzzál el a szobámból” pillanat, de mindenki másnak is. Most, kevesebb és több is van közöttünk és ezt értékeljük. Elképesztő városokba utazunk, ahol körülnézünk és aztán koncertet adunk. Ez egy francos kiváltság. Hogy erre rájöjj, addig sok szaron kell keresztülmenned.
 
 
Q Magazine, May 2009, p. 86-87.


2009.03.27. 14:48 | Aspasia | 10622 Olvasás | 15 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Hozzászólások: Q Magazine - Interjú
 
15. Hozzászóló: Zútika | Időpont: 2009.05.23. 20:30
Zútika

Mondjuk a Kid Rock sem teljesen normális, egyszer kifakadt, hogy megint biztos a Pamelát fogják kérdezni, aztán ő kezdett el magától beszélni róla, nem is keveset…csak azt ne mondjátok, hogy előre menekült! :)
Nekem az tetszett, ahogy Andy kifakadt. Úgy tűnik ő a banda “erős embere”. Mart meg Dave már inkább bölcsen tűrik a zsurnaliszta trágyakavarást. |-|

 
14. Hozzászóló: Aspasia | Időpont: 2009.04.02. 10:35

Take it easy, fiúk! Ez egy ilyen rovat. Elmondanám, hogy Kid Rock-ot Pamelával kapcsolatban faggatták, Kelly Jones-t a magasságával piszkálták, Pet Shop Boys-tól megkérdezték, hogy mi a véleményük Pierce Brosnan hangjáról (Mamma Mia), Duran Durannak a szemébe mondták, hogy a Thank You albumuk rendszerint megnyeri a minden idők leggyengébb lemeze szavazást, Michael Madsentől megkérdezték, hogy mennyire szőrös a mellkasa.
Ehhez képest a Bádogember… :)

 
13. Hozzászóló: angihaj | Időpont: 2009.04.02. 09:47
angihaj

Frappáns válaszok….A Bádogember nagyon teccett…......jó, hogy ilyen nyíltan felvállalja és elmondja…...mégha viccesen is utólag…....
Akkoriban, azért gondolom nem volt ilyen vicces, amiken keresztülment…
Jó dolog az ha az ember nevetni tud a saját hülyeségein….....utólag….gyógyír a sebekre….

Igen….az újságírók…....no comment…....azért gondolkodhattak volna még a kérdéseken kicsit…túl közhelyesre sikerültek….

 
12. Hozzászóló: 197910 | Időpont: 2009.03.29. 18:32
197910

A myspace-en ott van jack j. gahan 21 éves, és már többen megkérdezték tőle, hogy a kedvenc zenéi között miért nincs DM? Nem tudom, hogy milyen lehet a kapcsolatuk, ez gondolom azért nem azt jelenti, hogy rossz.

 
11. Hozzászóló: jantar | Időpont: 2009.03.29. 17:54
jantar

Amikor a 101es turné filmben a karjaiban tartja a fiát, Jack-et és cumis üvegből itatja. Tényleg mi lehet Jack és Dave kapcsolatával? Tartják egymással a kapcsolatot? :[

 
10. Hozzászóló: dragon-fly | Időpont: 2009.03.29. 17:49

Sztem is 22 éves lehet lehet Dave fia, Jack. Valószínűleg a mostani felesége előző kapcsolatából született fiára gondol, Jimmy-re.

 
9. Hozzászóló: Aspasia | Időpont: 2009.03.28. 23:33

Igen, ez nekem is feltűnt. Pedig ez van a cikkben. Lehet, hogy van egy 16 éves fia is? :)

 
8. Hozzászóló: mata-hari | Időpont: 2009.03.28. 18:40
mata-hari

16 éves a (vér szerinti) fia? Én úgy számoltam, hogy túl van a 20. 21. sznapján…

 
7. Hozzászóló: Aspasia | Időpont: 2009.03.28. 14:59

Igazság szerint szerencsétlen volt a cím választás, mert ez csak egy kicsike rovat minden hónapban, az eredeti címe pedig valami olyasmi, hogy “A Q vendége egy körre…”. Az igazi interjúk 6-8 oldalasak, sőt a múlt hónapban a U2 összes tagjával rendes mélyinterjú jelent meg az újságban. Egyébként én szeretem ezt az újságot, a magyar WAN2 magazin jócskán ‘merített’ belőle ötleteket a kivitelezéssel és a stílussal kapcsolatban. Azt sajnos nem nagyon tudom elképzelni, hogy rendes hosszú cikkben foglalkozzanak a Depeche Mode-dal tekintettel arra, hogy Nagy-Britanniában nagyjából semmire nem tartják őket. Már az is nagy szó, hogy így vagy úgy, de foglalkoznak velük.

 
6. Hozzászóló: sonic | Időpont: 2009.03.28. 09:10
sonic

Q Magazine .... ezután is megleszek magazinok nélkül.

 
5. Hozzászóló: Aspasia | Időpont: 2009.03.28. 02:03

Ez egy ilyen rovat. Rövidke kérdések, rövid válaszok. Minden hónapban valakit megvendégelnek és általában mindenki megkapja a rázósabb kérdéseket is a múltjával kapcsolatban. Rendszeresen olvasom az újságot, de még nem volt olyan, hogy valaki kávét és vizet ivott volna. A kép viszont nagyon jól néz ki nagyban!

 
4. Hozzászóló: Vick | Időpont: 2009.03.27. 21:32
Vick

Köszi a lehetőséget :)

 
3. Hozzászóló: jantar | Időpont: 2009.03.27. 19:13
jantar

Szerintem elég jó volt, bár rövidke. :S :( :[

 
2. Hozzászóló: Capricornus | Időpont: 2009.03.27. 18:03
Capricornus

Nekem tetszett, jókat nevettem rajta :D “Lelőtted a Bádogembert?!” XD

 
1. Hozzászóló: Anton Corbijn | Időpont: 2009.03.27. 16:06

Elég gyatra interjú lett sajnos :( Mondjuk néhány kérdés után lehet én sem folytattam volna szívesen a beszélgetést…bár ilyenkor mindig eszembe jut, hogy többezer ilyen kérdéssorozaton vannak túl a fiúk :) Őszintén szólva, a kávéért megérte…

 
 
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - Képgaléria
Kapcsolódó cikkek
FREESTATE.hu ©