depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Cikkek
Hirdetés
Egy darabka depeCHe MODE-történelem kalapács alatt…

Már pár hónapja nyílt titok, hogy Alan Wilder, a depeCHe MODE egykori oszlopos tagja, valamint a Recoil-projekt egyszemélyes „Főnöke” aukcióra bocsátja zenei gyűjteményének nagy részét, melybe a ritkaság-lemezektől kezdve a hangszereken keresztül a színpadi öltözetig elég sok minden beletartozik.  Számtalan kérdés merült fel a rajongókban és a zenei újságírókban a szokatlan árverés kapcsán, melyekre Alan igyekezett szorgalmasan válaszolni. A szeptember 3-i nagy kalapácsütés előtt, melyre a manchesteri Zion Arts Centre-ben kerül sor, Mr. Wilder a Freestate-nek is nyilatkozott.

Janurik János online-interjúját az alábbiakban olvashatjátok.

Hello, Alan! Idén nyáron nagy számban bocsátod aukcióra a zenei- / stúdió-felszereléseidet, hanglemezeidet és egyéb emléktárgyaidat. Mondanál pár szót az aukció okáról? Mi miatt vágtál bele ebbe az egészbe?

Ahogy már említettem, ez egy Alan Wildert segélyező aukció - sajnos. Elég szűkös idők ezek mindannyiunk számára, és egy válás plusz a lemezkészítés finanszírozásának hiánya miatt szorosabbra kellett húznom a nadrágszíjat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a zenei pályafutásom minden egyes darabkájához egyformán erős érzelmi szálak fűznének. Persze, vannak bizonyos dolgok, melyekhez jobban ragaszkodom, és szerencsére elég emléktárgyat gyűjtöttem össze ahhoz, hogy a magam számára is megtarthassak egy nagyszerű kollekciót. Biztosan nem szabadulnék meg mindentől. Olyan dolgokat őrzök meg, melyeknek személyes értéke van, és amiket a legtöbbre becsülök – például hatalmas gyűjteményem van fényképekből és házi videókból, a depeCHe MODE-os időkből, amiket soha nem adnék el. De tényleg több helyre és nyugalomra van most szükségem, és ez is közrejátszik abban, hogy ezt a dolgot megléptem.

Múltidéző és katartikus élmény volt a számomra, ahogy átböngésztem a gyűjteményemet – a szortírozás és a katalogizálás nagyszerű emlékeket hozott elő, melyek által újra át tudtam élni néhány kulcsfontosságú pillanatot, melyekről már szinte teljesen elfeledkeztem. Eszembe juttatták, milyen szerencsés is vagyok, hogy ilyen karriert tudhatok a magaménak, ami által olyasmit csinálhattam, ami a szenvedélyem.

Irigylésre méltó a kollekciód depeCHe MODE bakelitekből és CD-kből.  Melyik a szerinted legritkább darabja a gyűjteményednek?

Amire igazán érdemes odafigyelni az aukció során, az a kiadatlan DMBS 1-4 box-szett, ami úgy is ismert, mint a gyűjtők „Szent Grálja”. Négy extrém módon ritka white-label (promóciós) lemezről van szó. A box-szett megjelentetését az utolsó pillanatban fújták le, ismeretlen okokból.

Az albumok acetátjaira is sokak vágyakozhatnak, és igazi ritkaságok. Csak egyet vagy kettőt nyomnak belőlük egy lemez megjelenése előtt, és nekem van néhány ezekből az ikonikus felvételekből. Néhány darab kedvcsinálóként már felkerült az eBay-re, és lesz még több is, ahogy az aukció napja közeleg.

eBay

Te magad milyen lemezt vásároltál legutóbb? Milyen zenéket hallgatsz mostanában?

Legutoljára Alessandro Cortini albumát hallgattam meg, amit ő maga küldött el nekem – nagyon kedvelem a SONOIO projektjét. Azok számára, akik nem tudnák, Alessandro a Nine Inch Nails ex-tagja, és vendégművészként fellépett a Recoil-lal az USA-turné során. Az ő zenéje a Buchla szintetizátora használatára fókuszál, amit - tudomásom szerint - ő maga tervezett. Tulajdonképpen arról ismert, hogy kisméretű szintiket tervez, amiket a saját CD-ivel együtt ad el. Nagyon ügyes és kedves emberről van szó.

Dokumentumfilm is készült az aukcióra került darabok történetéről. Van esetleg valami egyedi történeted a legendás ’Devotional Tour’-on viselt öltözékedről? Mindig is kedveltem azokat a színpadi ruháidat.

Minden egyes ruhámat személyre szabottan tervezték és gyártották Paula Bradley és Karen Dusenbery divattervezők, a ’Devotional Tour’-t megelőző beszélgetések alapján. Amikor először elgondolkoztam azon, mit is viseljek a turné során, és felvetődött az ötlet, hogy rendelésre készüljenek a ruháink, valahogy eszembe jutott a Public Enemy (!). Emlékeztem rá, hogy láttam tőlük egy klipet, amiben overallt viseltek napszemüveggel és barett sapkával. Valami hasonlót akartam én is, és végül több különböző szett készült, többnyire kétrészes öltözékekből: fekete és sötétzöld/kék színekben, felhasználva selymet, hálót és más szokatlan anyagokat, zipzárakkal, gombokkal és patentekkel. Mindegyik kosztüm más volt, de mégis egységes külsőt biztosítottak. Persze, a végén egyáltalán nem hasonlítottam egyik Public Enemy-tagra sem. :-)

A dolog gyakorlati oldalát nézve, fontos volt, hogy szabadon mozoghassak dobolás közben. És azt is jelentette, hogy 14 hónapon keresztül nem kellett azon agyalnom, hogy „Mi a francot húzzak fel ma este?”. Egy-két darabot sajnos elloptak a rossz hírű dél-afrikai koncertsorozat alkalmával, ’94-ben, tehát valahol Fokváros környékén ma is van egy tag, aki zöld hálós selyem overallban rohangál fényes nappal, miközben bőr pántok fityegnek az oldalán.

A rajongók egyik legnagyobb álma egy koncert-DVD megjelentetése a ’World Violation Tour’-ról. Van esetleg bármiféle nyersanyag ehhez a személyes gyűjteményedben?

Sajnos nincsen. Ez egy elég gyakori kérdés, és tisztában vagyok vele, hogy a rajongók szeretnének látni egy ilyen filmet. Bár nincsenek emlékeim arról, hogy melyik koncerteken forgattunk a turnén, biztos vagyok benne, hogy csináltunk ilyesmit. Tudom, hogy léteznek szalagok, de ezek belső használatra készültek az oldal-kivetítők felvételeiből, melyeket a nagyobb arénákban használtunk. Csak arra nem emlékszem, hogy Anton Corbijn, vagy valamely más hivatásos rendező készített-e filmet valamelyik koncertről. De valószínűleg nem én vagyok a legkompetensebb személy ebben a kérdésben.

Még egy mondat erejéig térjünk vissza a depeCHe MODE-ra. Készítettél egy remixet az ’In Chains’-hez, mely a rajongók nagy kedvence az aktuális depeCHe MODE albumról, a ‘Remixes 2: 81-11’-ről. Andy Fletcher azt nyilatkozta egy mostani rádióinterjúban, hogy nem tart elképzelhetetlennek egy újabb közös munkát közted és a depeCHe MODE között. Mi kéne ahhoz, hogy megvalósuljon ez a rajongói álom?

Még hányszor teszed fel nekem ugyanezt a kérdést? :-)

És most egy kérdés a Recoil-lal kapcsolatban. Lebonyolítottál egy sikeres turnét a világ körül, és egy koncertet rögzítettetek is Budapesten, egy patinás mozi-épületben. Reménykedhetünk abban, hogy ez a felvétel megjelenik DVD-n a közeljövőben?

Igen, nagyon remélem.  Ahogy említetted, a 2010-es turné utolsó európai koncertjét vettük fel Budapesten, és jelenleg a nyers vágásnál tartunk. Az én véleményem szerint pompásan sikerült, de van még rajta mit dolgozni. Bár egyelőre nem érdekli a lemeztársaságomat. Egyelőre úgy néz ki, hogy teljesen saját finanszírozásból készül, és majdcsak megtalálom a módját, hogy magam kiadjam.

Hol és mikor láthatnak/hallhatnak a rajongók legközelebb? Mi lesz a következő lépésed az aukció lezártával?

Két feldolgozást készítek egy Talk Talk tribute-albumra és más egyéb remixeket. Jelenleg ez minden, amit bele tudok préselni a (bonyolult) életembe és sajnos sem időm, sem pénzem, hogy egy évet töltsek a stúdióban egy új Recoil albumon dolgozva. Persze, szívesen csinálnék újabb Recoil lemezeket a jövőben, ha lehetőségem nyílik rá.

Mi pedig, nagyon reméljük, hogy ez a lehetőség még sokáig adva lesz Alan Wilder számára, aki az elektro-rocktörténelem egyik élő ikonja. Az aukcióhoz pedig, sok sikert kívánunk és bár a magyar rajongók nagy valószínűség szerint csak passzív figyelői lesznek az árverésnek, íme néhány hasznos link, ahol figyelemmel lehet követni az eseményeket…
 
 

Alan Wilder és az Omega Auctions bemutatja:

COLLECTED - The Alan Wilder/Depeche Mode Collection

A Historic Equipment, Vinyl and Memorabilia Auction

Az aukció időpontja: 2011. szeptember 3., du. 3 óra

Helyszíne: Zion Arts Centre

Cím: 335 Stretford Rd, Hulme, Manchester M15 5ZA

Megtekintési időpontok:

2011. szeptember 2., délelőtt 10 órától este 8 óráig;

2011. szeptember 3., délelőtt 10 órától délután ¾ 3-ig
 
 

További infók:

RECOIL Auction

Omega Auctions

The Saleroom
 
 

Az aukció hivatalos katalógusa:

RECOIL Auction Equipment
   
   

   

2011.08.29. 19:02 | Janurik János | 13963 Olvasás | 22 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Lapozás:  1 2 >
22. Hozzászóló: Cukor | Időpont: 2011.11.13. 23:58
Cukor

Megmondom szerintem mit kellene tenni! Vendég zenészeket kirúgni,Alant visszavenni!

Nélküle a Depeche Mode már régen nem ugyanaz! És ahogy írták is többen,Martin után Ő tette le a legtöbbet az asztalra! Vele futottak be a fiúk,Alan volt az aki tanította őket,mivel a DM előtt már elég sok tapasztalatot szerzett más együttesekkel (The Dragons,Real To Real,Daphne And The Tenderspots). Alan felelt a zenei hangzásért,Ő volt az aki a stúdióban virrasztott,s rakta össze a nótákat,újra és újra keverte,játszotta fel. Valljuk be,a Depeche Mode sohasem lett volna ilyen sikeres Wilder mester nélkül. És rohadtul szar dolog,hogy már nincs a zenekarban. A számai,a világsikerek még mindig élnek! És sokkal fényesebbek,mint a mai DM dalok.

Sajnálom,hogy kilépett! Kénytelen eladni a sok ereklyét,amit őrizgetett! Jobb sorsra érdemes zenész!

 
21. Hozzászóló: zerge | Időpont: 2011.10.09. 10:50

Sztem jó 5let lenne ha a banda lenyomná a Celtic rajongóknak élőben egy meccs előtt,megérdemelnék!Igazán felemelő hallgatni amint 59000 ember dalol egyszerre!
Egyébként van valakinek valami infója mennyi jött össze Alan-nek az árverésen?Nem akarok a zsebében turkálódni csak jó lenne hallani hogy összejött neki vagy 1-2 millió?.

 
20. Hozzászóló: lackókácska | Időpont: 2011.10.09. 10:40
lackókácska

http://www.youtube.com/watch?v=ZCAN_F-nPC8
Libabőrhatás!!!!!!

 
19. Hozzászóló: Faith [Admin] | Időpont: 2011.09.08. 12:07
Faith

Az a pont, amit említesz valamikor 98 környékén lehetett volna, de addigra már egymás telefonszámát sem nagyon tudták. ;)

 
18. Hozzászóló: Greedy | Időpont: 2011.09.08. 11:30

Faith,
Én nem kérdőjeleztem meg Alan korrektségét a kilépéssel kapcsolatban (vagy legalábbis nem állt szándékomban). Igazad van, nyilván mindenkinek tele volt a **** a DM-mel azután a turné után, de úgy gondolom, így történelmi távlatból visszatekintve, hogy volt egy pont, amikor Dave lejött a szerről és újra nekiláttak dolgozni, ahol le kellett volna ülniük 4-esben, áltendülni a régi sérelmeken, új lapot kezdeni és kitalálni a hogyan továbbot együtt. Azon nyilván kár morfondírozni, hogy ez miért nem így történt (és biztos vagyok benne, hogy mindenkinek megvolt ebben a saját felelőssége), de így történt. Viszont nem látom, Zergével ellentétben, hogy ebben a sztoriban bármelyik félnek (Alan kontra DM három tagja és vica versa) bármilyen tartozása lenne a másik irányába (erről szólt igazából a kommentem). Ettől függetlenül úgy látom, legalábbis az elmúlt év alapján, hogy azért a fiúk már nem teljesen közömbösek egymás iránt. A többit meg majd meglássuk, ahogy a vak is mondta…:)

 
17. Hozzászóló: Faith [Admin] | Időpont: 2011.09.07. 14:40
Faith

Greedy,

Én úgy emlékszem, Alan szépen megvárta a turné végét, a dolgok elcsendesedését és akkor lépett ki. Habár már a turné felénél megszületett fejében ez a lépés, de pont, hogy nem szerette volna bajban otthagyni őket. Szerintem igenis korrekt volt! Andy volt az, aki 94-ben szabit vett ki - orvosi kezelésnek álcázva. Úgy gondolom mindenki pont annyira volt ki a turnétól, mint Andy, sőt talán rá esett mindig is a legkisebb teher.

 
16. Hozzászóló: kathleen | Időpont: 2011.09.06. 00:49
kathleen

Cool, i really love Depeche Mode - a history among history. The best of all time songs… 8-)

 
15. Hozzászóló: AnalogStorm | Időpont: 2011.09.05. 15:50
AnalogStorm

Szerintem Alan pénztelensége, a zenei projectére vonatkozik, /CD DVD kiadás/ szvsz ennie azért van mit.)) A szóbanforgó Emulator II nek már csak eszmei értéke van! Floppy hibás. |-|

 
14. Hozzászóló: Greedy | Időpont: 2011.09.05. 14:45

Hát ez azért elég merész elgondolás Zerge. Alan kilép a DM-ből, otthagyja őket a slamasztikában, mire a fiúk hármasban talpra állnak, kiadnak 4 (szerintem) nagyon jó lemezt, végigcsinálnak 3 világ körüli turnét, miközben Alan a Recoil-lal bíbelődik és lépten nyomon hangoztatja, milyen jól tette, hogy kilépett a zenekarból, most meg, amikor Alannek szarabbul megy, a fiúk segítsék ki Alant? Na ne már!

Ennek ellenére úgy gondolom, a fiúk elég sokat tettek Alan “megmentéséért”. Meghívták a RAH-ba (pont a Recoil bulik előtt), elmentek a Recoil bulikra és a hivatalos DM oldalon reklámozták Alan performance-eit, plusz felkérték remixelni is (nem lennék meglepve, hogy ha lesz új DM album, abban is felkérik vmilyen közreműködésre).
Mellesleg én határozottan arra emlékszem, hogy a Recoil valamelyik fórumán Alan azt nyilatkozza, minden DM szám után, amiben közreműködött anno, hibátlanul megkapja a jogdíját, de most nincs időm utánakeresni.

 
13. Hozzászóló: zerge | Időpont: 2011.09.04. 11:36

Én úgy emlékszem,hogy mikor kilépet a bandából akkor ő maga mondta hogy semmilyen jogdíjra nem tart igényt,gondolom mert ő lépett ki és nem kidobták.Amúgy ez az egész tényleg szomorú,de egyben jó is mert így a tehetősebb fan-ok olyan cuccokhoz jutnak amiről csak egy rajongó álmodhat.Szerintem ez egyébként nem tud segíteni neki,mert mennyi fog összejönni,kb 100000 font?,ami egy nagylábon élő embernek nemsok.Én inkább azt szeretném látni hogy Dave-ék összeűlnek és azt mondják:skacok,a legutóbbi turnéval kerestünk 20-30 millió fontot 1 év alatt,(az egész turné bevétele 150 millíó volt),és mindannyian tudjuk érezzük,hogy az emberek 80%-a a régi számok miatt jött ki,amiket még Alan-ell vettünk fel,Szóval nem okozna nagy gondot összedobi neki 500.000 fontot,ami kihúzná a csávából!Meg gondolom a feleségének is kellett egy csomót fizetni a hatalmas Londoni villa fele után,szerintem ez a fő ok a pénztelenségért.

 
12. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2011.09.02. 14:31
EL GRECO

Alan is segédkezik ...
http://side-linemagazine.visibli.com/share/86qZAM

 
11. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2011.09.02. 13:50
EL GRECO

az aukciós szoba…
http://side-linemagazine.visibli.com/share/PzjJBE

 
10. Hozzászóló: vica | Időpont: 2011.09.01. 15:09
vica

mode90 :-)  :-)  :-)

 
9. Hozzászóló: mode90 | Időpont: 2011.09.01. 14:54

Vagy belépett volna az Erasure-be billengyüsnek Vince mellé :-)

 
8. Hozzászóló: mode90 | Időpont: 2011.09.01. 14:49

Hát igen, ez kicsit égő.Minden tiszteletem az övé,..De ha ennyire nincs pénz akkor csinálok 1-2mixet , vagy felkarolok 1 bandát.Ezt nem gondoltam volna. :(

 
7. Hozzászóló: Greedy | Időpont: 2011.09.01. 12:47

Köszi az interjúért!
Azért ezt elég szomorú olvasni. A világ egyik legtehettségesebb zenésze és potenciális producere, aki cca. 10 évet töltött a világ egyik legsikeresebb zenekarában (most ne beszéljünk arról, hogy amennyire tudom, azokért a számokért, amelyeknek felvételében közreműködött a mai napig jogdíjat kap) odajut, hogy árvereznie kell a holmijait. Persze ez nem ugyanaz mintha én vinném be a családi ékszereket a Klapkához a zaciba, de azért mégis, Alan Wilder megsegítésére aukciót kell rendezni?

Egy másik idekapcsolódó posztban Tharsis hozzászólása, miszerint “Ennyire nincs lóvé?”, úgy tűnik fején találta a szöget.

 
6. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2011.08.31. 10:37
EL GRECO

köszönet az interjúért ;)
wgd : igen, az egy igazi klasszikus a 80-as évekből, nagyon valódi zene…
...a másik mix-jelölt lehetne akár a “Life’s what you make it”, vagy az
“It’s my life”, bár azt már a No Doubt feldolgozta… :D   |-|

 
5. Hozzászóló: suzy66 | Időpont: 2011.08.31. 10:01
suzy66

Alan olyan zenéket csinált a szólókarrierje alatt, ami hozzá közel állt és ami neki tetszett és sajnos nagyon keveseknek jött be ez a fajta zenei stílus, emiatt nem ment olyan jól a szekere, mint mondjuk a Depeche Mode-nak. OLI írja jobban járna ha visszamenne a DM-hez, persze ez nem csak rajta múlik, igaz sok rajongó álma ez. Lehet megvalósul egyszer még.
Nagyon tetszik az interjú, köszönet Janurik Jánosnak. Alannak meg kívánom az aukció jól sikerüljön és kicsit jobb legyen élete. A koncert DVD biztos jó lesz, ha sikerül kiadnia, remek koncert volt én is ott voltam :-)

 
4. Hozzászóló: wgd | Időpont: 2011.08.31. 00:42
wgd

Remélem a “Such a Shame” -et fogja választani :D

 
3. Hozzászóló: OLI-911 | Időpont: 2011.08.30. 23:46
OLI-911

Az igaz!!! Bocsi, elírtam!! :-P

 
Lapozás:  1 2 >
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - Képgaléria
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
FREESTATE.hu ©